Nieuwsoverzicht

STN krijgt Kamervragen gesteld over de BCT(-update)!

Het is STN geweest die ervoor heeft gezorgd dat er eindelijk weer politieke aandacht is gekomen voor de BCT(-update) problematiek. Na al langer contact gehad te hebben, en daaropvolgend een persoonlijk onderhoud met voorzitter Paul Dijkhuizen en juriste van het STN secretariaat Lisanne Henneveld, heeft Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD) onze Kamervragen met betrekking tot de BCT gesteld. De Kamervragen plaatsen vooral kritische noten bij het traject van de BCT, en vragen de staatssecretaris daarnaast om toezicht op de kosten van de update en uitstel van de handhaving per 1 oktober. Nadat voorzitter Dijkhuizen mevrouw de Boer de problemen in de branche uitlegde met betrekking tot de BCT, stelde zij erg geschrokken te zijn van de wanorde die nog steeds heerste in de taxibranche. Den Haag is blijkbaar niet voldoende op de hoogte van de problemen die voortkomen uit de update. De hoogte van de boetes voor het niet (goed) naleven van de BCT-verplichting konden daarnaast eveneens op de afkeuring van het kamerlid rekenen.

STN hoopt dat dit het begin is van een betere omgang door Den Haag met de ondernemers uit de taxibranche. Zoals u ongetwijfeld duidelijk wordt uit de vragen, maakt STN  scherpe kanttekeningen bij de prijzen van de update, en het feit dat deze door de fabrikanten zelf vastgesteld kunnen worden zonder over de hoogte van de prijs enige verantwoording af te leggen. We pleiten daarnaast voor een commissie waarin alle BCT-partijen zitting krijgen, dus ook STN zodat de stem van de kleinere ondernemer ook gehoord wordt. In die commissie zal vervolgens hopelijk een uitkomst bediscussieert worden waarin alle partijen zich kunnen vinden, waarna de taxiondernemer eindelijk weer eens normaal aan ondernemen toe kan komen

Mevrouw de Boer stelde de volgende vragen namens STN aan staatssecretaris Dijksma:

Vraag 1

Wat is uw mening over het jarenlange verloop van de invoering van de boordcomputer taxi (BCT) van 2000 tot en met 2016?

Vraag 2

Bent u van mening dat de gestelde doelen voor de invoering van de BCT inmiddels gehaald zijn?

Vraag 3

Acht u het nog steeds redelijk om de update van de BCT van een ondernemer te vragen in het geval dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zelf de BCT niet kan uitlezen en er vervolgens een update ontwikkeld dient te worden ten behoeve van de ILT? Acht u het ook redelijk om de prijzen van de update van de BCT door de fabrikantenbranche zelf te laten vaststellen?

Vraag 4

Vindt u het redelijk om vanaf 1 oktober 2016 te gaan handhaven nu de update niet goed werkt en ondernemers beboet worden die geen update van de BCT hebben? Vindt u ook dat er pas kan worden gehandhaafd als de BCT in alle opzichten goed functioneert? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Kunt u aangeven hoe hoog de boetes zijn die de ILT oplegt als de BCT niet naar behoren functioneert? Kunt u de verschillende boetes, inclusief de hoogte van deze boetes, in een overzicht weergeven?

Vraag 6

Bent u bereid om, gezien de problematiek van de voorafgaande tien jaar, te onderzoeken of er een begeleidingscommissie kan worden opgericht met alle betrokken partijen (ministerie, ILT, Stichting Taxi Belangen (STN), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), BCT-fabrikanten en software leveranciers) om deze problematiek regelmatig te bespreken en afspraken te maken over eventuele vervolg- en verbeterstappen? Zo nee, waarom niet? 

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Neem dan contact met ons op