17 februari 2016
Is het u ook al opgevallen? De overheid heeft enerzijds lak aan de geluiden (vooral vanuit STN) dat de tarieven die gehanteerd worden door zogenaamde ‘certificeringinstanties’ (lees KIWA) de pan uitrijzen zonder dat daar openheid van zaken over wordt gegeven. Anderzijds is het zo dat in het kader van deregulering de vergunningen en papieren waar taxiondernemers grof geld voor moeten betalen, steeds minder waard zijn.
In korte tijd kregen wij bericht van twee aangesloten ondernemers, over twee kwalijke zaken die hier voorbeelden van zijn. Het eerste bericht ging over de kwestie dat zogenaamde ‘vrijwilligersorganisaties’ ritten aanbieden tegen geringe betaling en daarmee concurreren met taxibedrijven. Het tweede bericht ging over het feit dat de grote spelers in de taxiwereld, bij aanbestedingen voor grootschalig taxivervoer nog wel eens wat minder strikt zijn in het naleven van de regels.
“Vrijwilligersorganisaties”
Gemeenten hebben minder te besteden en bezuinigen daarom op het vervoersbudget. Vrijwilligersorganisaties stappen vervolgens in deze leemte, omdat taxiondernemers niet kunnen rijden voor wat de gemeente hen biedt. Vervolgens rijden vrijwilligers ouderen en/of gehandicapten voor een zeer geringe vergoeding naar bestemming. Sympathiek uit oogpunt van de maatschappij. Maar taxiondernemers betalen ondertussen voor een vergunning die niets waard blijkt. Op het oog lijken deze initiatieven ook nog eens strijdig met de wet. Zogenaamd ‘kostendekkend’ vervoer werd alleen uitgezonderd van de verplichting van het hebben van een taxivergunning wanneer het carpoolers betrof. Zo werd dit althans aangegeven in de toelichting op de WP2000 en tijdens een uitspraak door de rechters van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De minister en staatssecretaris lijken dit echter bewust over het hoofd te willen zien: die geven aan dat het hier een ‘regelvrije ruimte’ betreft.
Aanbestedingen
De tweede kwestie spreekt nog meer tegen het rechtvaardigheidsgevoel. De wereld van aanbestedingen is zwaar. Vooral zwaar wanneer blijkt dat één van de grootste vissen die daar rondzwemt, het niet al te nauw met de regels neemt. Een aangesloten ondernemer wist ons te melden dat een van de grootste vervoersmaatschappijen een taxiaanbesteding won, om vervolgens hiervoor structureel chauffeurs in te zetten die niet in het bezit zijn van een chauffeurspas. Om de kosten te drukken vragen wij ons dan af? Of was het bedrijf eigenlijk niet in staat om de ritten te verzorgen, maar wilde het koste wat kost de aanbesteding winnen? En waarom handhaaft de overheid hier nu niet, omdat ze hier zelf baat heeft bij de goedkope aangeboden ritten?
Mocht u meer van dit soort ‘stinkende’ zaakjes kennen: mail naar info@taxibelangen.nl
Als STN brengen wij deze zaken zoveel mogelijk onder de aandacht bij de beleidsmakers in Den Haag
Neem dan contact met ons op